Kinderreflexologie

Wat is het?

Baby’s, peuters en kleuters reageren meestal heel goed op contact via de voeten. Dat is, als ze het toelaten. Dit is een uitdagend onderdeel van werken met kinderen. Mag een masseur, iemand die jij nog niet kent, jouw voetjes aanraken? In de kinderreflexologie is het gebruikelijk om wat spelelementen toe te voegen in een behandeling. Liedjes zingen, spelen met de voeten. Als het kindje geen massage wil, is dat leidend voor het verloop van de afspraak. In dat geval leer ik de ouder(s) een paar grepen voor een geschikt moment thuis.

Kinderen van alle leeftijden zijn welkom. Ik specialiseer me iets meer in kinderen tussen de 4 maanden en 10 jaar.

Wat levert een voetreflexmassage op?

Denk aan:

  • Beter inslapen, doorslapen
  • Sterkere weerstand (keel, neus, oor)
  • Ontspanning vergemakkelijken
  • Rust in het hoofd en het gedrag brengen
  • Spijsvertering optimaliseren
  • Huiduitslag verminderen

Per leeftijdsfase zijn er verschillende thema’s waar een kind support bij nodig heeft. Peuters en kleuters kampen vaak met weerstandsproblemen, oudere kinderen hebben af en aan te maken met (positieve) spanningen en een drukke agenda. Een goede basis ontspanning zorgt voor een goede belastbaarheid. Het is goed als een kind leert oefenen met ontspanning.

Wat gaan we doen?

Samen met een papa, mama of verzorger kan het kind langskomen voor een behandeling. Als we gericht een probleem gaan oplossen dan hanteer ik de volgende stappen.

Eerst bellen we even – zonder het kind – om te bespreken wat er is, en wat het doel is. Dit is een gesprekje van 10-20 minuten.

Dan ligt er een vraag bij het kind: wil jij een keer een voetmassage proberen? Dit is een soort spelen met de voeten. (Ik beloof dat het niet kietelt! En het kan best zijn dat je je daarna heel fijn voelt en extra lekker kunt slapen.)

Een eerste verkennende afspraak met een korte behandeling, gericht op ontspanning. Voor mij ook om te kijken hoe het kind reageert en of het voor jullie als gezin werkt. Dit evalueren we. Vanaf hier kijken we hoe we verder kunnen.

Hoe kun je je voorbereiden?

Soms is een klacht of een doel heel helder en kunnen we gelijk aan de slag. Als de oorsprong van de klacht onduidelijk is, dan is het goed om je voor te bereiden. Denk voor de eerste afspraak eens na over de volgende vragen:

1. Wat is de klacht precies?
2. Is het aanwijsbaar op het lichaam van het kind? En heeft hij/zij er specifiek op een moment van de dag last van? Of willekeurig, of voortdurend?
3. Wanneer is de klacht ontstaan? Kun je dat terughalen? Is er rond die tijd iets gebeurd met het kind of is er iets veranderd wat van invloed is geweest?

De voetreflexmassage

Afhankelijk van de leeftijd en het vertrouwen van het kind bepalen we de massage-setting. Jullie zitten bijvoorbeeld samen op de massagetafel, de kleine zit bij jou op schoot of, als het heel voorspoedig gaat, durft je zoontje of dochter zelf onder een dekentje op de massagetafel te liggen.

Hoe jonger het kind, hoe korter de massage. Bij een baby van 10 maanden behandel ik alleen de voet en duurt de massage zo’n 10 minuten. Een kleuter die het heel leuk vindt kan misschien wel een massage van een half uur aan. Algemeen geldt: als een kindje gewend raakt aan contact met de voeten, dan ontstaat er meer ruimte voor massagetijd.

De massage is met biologische olijfolie.

Belangrijke tip voor kinderen ouder dan 5 jaar!
Neem mee of trek aan: een loszittende korte broek of loszittende (jogging)broek of die je tot over de knie kunt optrekken. De massage wordt iets uitgebreid naar het onderbeen.

Hoeveel kost een voetreflexbehandeling?

Je vindt alle tarieven op de hoofdpagina van het behandelingenoverzicht.

Hoe werkt de betaling?

Na de behandeling ontvang je van mij een betaalverzoekje en een factuur.